En annan favoritdesigner

Jag har inte bara favoritdesigners när det gäller kläder och accessoarer utan även när det gäller inredning, och en av dessa är Arne Jacobsen (1902-1971) som var en av de stora företrädarna för funktionalismen och en av Danmarks mest berömda designers. Bland hans mest kända verk finns fåtöljen Ägget från 1958 som enligt mig är ren och skär perfektion. Självklart har jag ett eget ägg i mitt hem som har en alldeles ljuvlig grå färg. Den ser ut som den här:

Arne Jacobsen har också formgivit flera andra kända möbler, som till exempel stolarna Myran och Sjuan och fåtöljen Svanen. Från början var Jacobsen murare men läste sedan vidare till arkitekt. Han ansåg att en byggnads arkitektur och inredning skulle komplettera varandra och började därför att formge möbler till sina byggnader. Fåtöljerna Ägget och Svanen designades som en del i inredningen till SAS Royal Hotel i Köpenhamn. De skapades för att kontrastera med sina organiska former mot byggnadens strama och funktionalistiska stil. Jacobsen är välkänd för sin känsla för proportion, något som han själv ansåg som mycket viktigt inom design och arkitektur.

Det jag gillar mest med Arne Jacobsens möbler är de raka linjerna som samtidigt har runda former. Det är klassiska och tidlösa möbler som passar lika bra in i dagens inredning som de gjorde på hans tid. Jacobsen formgav inte bara möbler utan också annan heminredning, som till exempel badrumsinventarier, textilier och en metallservis. Helt fantastiska saker enligt mig och jag skulle gärna ha fler av hans verk i mitt hem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.