Diamonds are a girl’s best friend

Marilyn Monroe sjöng det så sant som det är sagt: diamonds are a girl’s best friend. Jag älskar smycken och då gärna sådant som glittrar. I ungdomen kunde man kanske komma undan med billigt bling, men nu för tiden är det äkta vara som gäller för mig – i den mån det är möjligt, för diamanter är trots allt inte gratis. Som tur är så finns det ju hyfsat bra substitut för diamanter, som till exempel swarovskikristaller som består av kristallglas och de i laboratorium syntetiskt framställda diamanterna som kallas cubic zirconia.

Priset på en äkta diamant beror på vikten (som mäts i karat), renheten, färgen (färgade diamanter är i regel dyrare) och hur den är slipad. Den dyraste diamanten i världen, ”Pink Star”, värderades på en auktion år 2013 till 60 miljoner dollar, vilket är ungefär 390 miljoner kronor. Det låter som en helt galen summa, men faktum är att den faktiskt klubbades hem för mycket mer än så – den såldes för hela 83 miljoner dollar vilket motsvarar nästan 549 miljoner kronor (här kan du se ”Pink Star”: http://www.svt.se/nyheter/varlden/k-1).

I jämförelse med ”Pink Star” känns kändisarnas vigselringar nästan billiga, och då kostade ändå Beyoncés 18 karats diamantring som hon fick av Jay-Z hela 5 miljoner dollar. Själv får jag hålla mig till betydligt billigare (och mindre!) stenar. Jag vet inte ens om man skulle våga gå runt med en ring för 5 miljoner dollar, fast å andra sidan så har ju Beyoncé en massa livvakter med sig var hon än går. Det har ju inte jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.